Hír

Villám akcióban: ilyan a futás HOKA Tracerben

Flander Marci villámlábú triatlonos nagykövetünk egyik kedvenc modellje a HOKA Tracer, amit futóknak és triatlonosoknak is egyaránt jó szívvel tud ajánlani.
Olvasd el, mit is gondol Marci erről a könnyű cipőről!

Az általam használt HOKA modellek közül eddig méltatlanul kevés szó esett a HOKA egyik kifejezetten versenyzésre szánt modelljéről, a Tracerről. Nagy hiba ez, pedig már a Tracer 2 is elérhető a nagyközönség számára!

Habár versenycipőről beszélünk, én mégis egy könnyű 1 órás futáshoz vettem fel először ezt a modellt. És mi volt az első benyomásom róla? A vulgaritás elkerülése végett csak annyit mondanék, hogy amióta futok, mindössze két cipőnél éreztem azt, hogy mintha a lábamra találták volna ki. A második ilyen cipő a Tracer volt. Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy az első, 1 órás laza futás alatt majdnem 15km-t sikerült benne futnom 😊.

Szóval néhány kézzel fogható tény a cipőről. A HOKA többi modelljével ellentétben már ránézésre is egy „hagyományos” futócipőnek tűnik a Tracer. A HOKA-tól megszokott robusztus kinézetű talp jóval szolidabb, a sarok és lábfej rész közti drop csak 4 mm. A cipő innovatív középső része egy olyan kombinációját kínálja a rugalmasságnak és a talp védelmének, ami tökéletes választássá teszi mind a rövidebb, mind a hosszabb távokon versenyzők számára is. Személy szerint én sprint távtól (5 km) egészen ironman távig (42 km) használtam minden gond nélkül!

A cipő igazi könnyűsúlyú versenyző, mert nagyjából 200 grammos súlyával nem lóg ki a többi versenytársa közül. A súly és a talp kialakításának dinamikája okán egy nagyon gyors cipőről beszélünk. A könnyítés és karcsúsítás egyetlen negatívuma főleg a nagyobb súlyú futókat (85 kg fölöttieket) érinti hátrányosan. Az ő esetükben a cipő elhasználódása gyorsabb lehet valamivel, mint a gyártó által megadott szám. A cipő neutrális lábra készült, és főleg utcai futásra, bár én terepesebb körülmények között, salakon, erdei utakon sem tudtam zavarba hozni (azért a vasúti töltés zúzott kövein ne tesztelgessük ettől függetlenül).
A cipő lábtartása is meghaladta nálam az ilyen cipőktől elvártat, hogy pl. egy kanyar tempós bevétele közben és után ne érezzem azt, hogy teljesen elmozdult a talpam, és keresgetni kelljen újból a helyét.

Versenyzés közben, főleg melegebb időjárási körülmények között bejön a túlzott locsolás miatt keletkező csúszkálás veszélye is. Szerencsére a Tracer ezt a helyzetet is jól kezeli, nem kellett attól tartanom, hogy a vizes körülmények kizökkentenek a futás normális menetéből. Egyszerűen fogalmazva vizes úton is megfelelően tapadt.

Ami számomra még pozitívum volt, hogy a HOKA nem állt be a cipő lábfej részét egyre keskenyebbre szabó gyártók sorába, így egy normál, vagy annál kicsivel szélesebb lábfejjel rendelkező futónak sincs az a túlzottan passzentos, „szorító” érzése benne.

Összességében egy kényelmes, nagyon dinamikus, és külcsíny tekintetében is versenyképes cipőnek gondolom a Tracert, aminek érdemes egy esélyt adni, ha épp versenyre, vagy gyors edzésekre való cipőt keresünk.